Jak rozliczyć vouchery w restauracji?
inteligentne rozwiązania
12 maja 2020 12:27W kryzysie spowodowanym przez globalną epidemię wiele restauratorów i zdecydowało się na sprzedaż swoim stałym klientom voucherów, bonów i kart podarunkowych do wykorzystania później. Jeśli jesteś jednym z nich, pewnie zastanawiasz się jak rozliczać ich wydawanie bez pomyłek.
Epidemia zmusiła całą branżę gastronomiczną to podjęcia wyjątkowych działań. Rozwiązaniem problemów dla wielu lokali było uruchomienie dowozów i odbiorów jedzenia na miejscu. By zapewnić płynność finansową, właściciele często decydowali się na sprzedaż bonów dla stałych klientów, co spotykało się często z dużym zainteresowaniem.
Jednak kolejnym problemem, z którym mogą borykać się właściciele gastronomii to trudności z rozliczaniem wydawanych przez klientów kwot ze sprzedanych voucherów i bonów. Kontrola pracowników i wykluczenie pomyłek przy rozliczaniu voucherów klientów mogą sprawić trudności.
Sytuacja, w której klient od razu wydaje całą kwotę z bonu, może okazać się rzadka, szczególnie w mniejszych restauracjach i kawiarniach gdzie średni rachunek nie przekracza 50 złotych. Jak poradzić sobie zatem z rozliczaniem voucherów tak by klienci mogli wydać pieniądze podczas kilku wizyt?
Z tym problemem borykał się właściciel warszawskiej kawiarni STOR, Krzysiek Rzyman, który jako pierwszy zwrócił się do nas z prośbą o dodanie takiej funkcjonalności do systemu Nomee. Wiedzieliśmy jednak, że ten problem będzie dotyczył wszystkich restauracji, które sprzedawały swoim klientom vouchery i postanowiliśmy stworzyć ogólnodostępny system.
System do rozliczania voucherów od Nomee to prosta aplikacja, która w pełni rozwiązuje trudności związane z księgowaniem bonów, które mogą spotkać restauratorów po otwarciu lokali. Po prostym wdrożeniu, wprowadzeniu bazy sprzedanych voucherów i zainstalowaniu aplikacji na telefon, tablet lub komputer restaurator może z sukcesem i bez zbędnych pomyłek rozliczać wydawanie przez klientów voucherów. Żeby dowiedzieć się więcej o systemie, kliknij tutaj.
Jak efektywnie zarządzać czasem w gastronomii dzięki systemowi Nomee
W dzisiejszych czasach właściciele restauracji, barów i kawiarni stają przed wyzwaniem efektywnego zarządzania czasem. W branży, w której liczy się szybkość i jakość obsługi, optymalizacja czasu pracy personelu oraz zarządzanie rezerwacjami i zamówieniami jest kluczowa.
Nowości w aplikacji nomee - czerwiec/lipiec 2021
Zobacz jakie nowe funkcje pojawiły się w naszym systemie POS nomee.
Rosnąca popularność diet wegańskich i wegetariańskich: Jak wzbogacić menu Twojej restauracji o roślinne dania
Czy Twoja restauracja jest gotowa na rosnącą popularność diet wegańskich i wegetariańskich? Odkryj, jak wzbogacić swoje menu o smaczne, roślinne dania, które zadowolą Twoich klientów i pomogą Ci zdobyć nowych. Dowiedz się więcej o wegańskich burgerach, sałatkach z lokalnych warzyw i roślinnych deserach.
Jak systemy mobilnych punktów sprzedaży mogą przynieść korzyści food truckom i sprzedawcom sezonowym.
Food trucki i stoiska sezonowe cieszą się coraz większą popularnością wśród klientów, którzy szukają wyjątkowego smaku na ulicy. Jednak zarządzanie sprzedażą w takim środowisku jest dużo trudniejsze niż w klasycznej restauracji.
Jak tworzyć atrakcyjne i efektywne promocje w swojej restauracji
Promocje i oferty specjalne mogą przyciągnąć nowych klientów i zwiększyć obroty w Twojej restauracji. Wyjątkowe, kreatywne i dobrze opracowane promocje są kluczem do sukcesu w dzisiejszym konkurencyjnym rynku gastronomicznym.
Gastronomia Online - Jak założyć swój własny sklep internetowy?
W naszym najnowszym wpisie mówimy jak stworzyć swój własny sklep internetowy do zamówień online i na wynos dla gastronomii.
Zarządzanie zespołem w gastronomii: Jak efektywnie motywować i wspierać swoich pracowników
W branży gastronomicznej, zespół pracowników to kluczowy element sukcesu. To oni tworzą atmosferę miejsca, obsługują klientów i dbają o jakość serwowanych potraw.
Szybka i bezproblemowa obsługa klientów dzięki systemowi Nomee - czyli jak przekształcić chaos w gastronomii w harmonię
W branży gastronomicznej jednym z kluczowych czynników wpływających na sukces jest jakość obsługi klientów. Przyznać trzeba, że nie zawsze udaje się uniknąć chaosu, szczególnie w godzinach szczytu.
Maksymalizacja wydajności dzięki funkcjom zarządzania zapasami w Nomee POS
W zarządzaniu restauracją jednym z najważniejszych elementów jest kontrola stanów magazynowych. Odpowiednie zarządzanie zapasami pozwala na uniknięcie sytuacji, w której brakuje produktów lub jest ich za dużo.
Trendy w gastronomii na 2023 rok: Co nowego w menu i jak się przygotować?
Rok 2023 przynosi ze sobą mnóstwo innowacji i zmian, również w świecie gastronomii. W miarę jak nasze preferencje żywieniowe ewoluują, tak samo rośnie popyt na nowe i interesujące smaki.
Nowości w aplikacji nomee!
Wiele usprawnień w aplikacji nomee!
Rodzaje gastronomii: jakie są Twoje możliwości?
Gastronomia jest szerokim pojęciem obejmującym wiele różnych rodzajów działalności związanych z żywieniem ludzi. Możesz zostać kucharzem, barmanem, restauratorem, szefem kuchni, doradcą kulinarnym lub właścicielem restauracji.
Wyszukiwarka map – nowe narzędzie na Instagramie wspierające lokalne firmy i lokale
Instagram od jakiegoś czasu oferuje swoim użytkownikom nowe ciekawe rozwiązanie, umożliwiając firmom dotarcie do szerszego grona odbiorców.
Konferencja prasowa: Restauracje, bary i puby nadal pozostają zamknięte
W naszym najnowszym wpisie przybliżamy państwu główne postanowienia z piątkowej konferencji prasowej dot. działań rządu w związku z pandemią.