Jeszcze nie tak dawno, bo 28 Listopada został wdrożony plan "100 dni solidarności", który zakładał między innymi ponowne otwarcie lokali gastronomicznych czy też placówek kulturowych po 27 grudnia. Ponowne wdrożenie krajowego lockdown'u niestety wydłuża ten termin do 17 stycznia. Zdaniem ministra zdrowia Adama Niedzielskiego jest to jedyny sposób, aby zapobiec przed rozwinięciem się trzeciej fali koronawirusa. Zatem z czym się wiążą nowe obostrzenia i jak wpłyną na branżę gastronomiczną?
Nowe zasady bezpieczeństwa
Nowe zasady bezpieczeństwa będą obowiązywały od 28 grudnia 2020 r. do 17 stycznia 2021 r.
Jakie nowe restrykcje zostaną wdrożone?
Przede wszystkim zostanie ponowne wyłączenie galerii handlowych z wyjątkiem sklepów spożywczych, z książkami i prasą, drogerii, aptek oraz wolnostojących sklepów meblowych.
Ograniczone też zostanie funkcjonowanie hoteli - od 28 grudnia będą one wyłącznie dostępne dla służb mundurowych, medyków, pacjentów, szpitali specjalistycznych oraz ośrodków COS (Centralny Ośrodek Sportu). Wyjątkiem są również hotele pracownicze.
Sympatycy sportów zimowych z pewnością będą niepocieszeni zamknięciem stoków narciarskich. Infrastruktura sportowa będzie zaś dostępna tylko w ramach sportu zawodowego.
Będzie także wprowadzona obowiązkowa 10-dniowa kwarantanna dla osób przyjeżdżających do Polski transportem zorganizowanym.
Święta Bożego Narodzenia
Podczas konferencji prasowej minister zdrowia zapowiedział, iż liczne spotkania rodzinne będą zabronione z uwagi na nowe zasady bezpieczeństwa.
Będzie obowiązywać limit osób, które można zaprosić na Święta Bożego Narodzenia - jest to maksymalnie 5 gości poza osobami na stałe mieszkającymi ze sobą.
Sylwester
Zostanie także wprowadzona godzina policyjna obowiązująca z nocy 31 grudnia 2020 r. na 1 stycznia 2021 r.
Według § 26 rozporządzenia:
"Od dnia 31 grudnia 2020 r. od godz. 19.00 do dnia 1 stycznia 2021 r. do godz. 6.00 na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczanie się osób przebywających na tym obszarze jest możliwe wyłącznie w celu:
1) wykonywania czynności służbowych lub zawodowych lub wykonywania działalności gospodarczej;
2) zaspokajania niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego".
Gastronomia - rozwiązanie na obecną sytuację
Poza zakazem organizacji wesel, komunii i konsolacji czy też zamknięciem siłowni, klubów fitness oraz aquaparków lokale gastronomiczne będą nadal wydawały posiłki jedynie na wynos bądź z dowozem.
Aby przestawić swój lokal gastronomiczny na zamówienia online, będziesz potrzebował swój własny spersonalizowany sklep online. Oferujemy specjalną platformę, która umożliwi ci w jedynie 5 minut założyć swój własny sklep internetowy do sprzedawania produktów dla gości. Kliknij tu i zapoznaj się z przykładowym sklepem online.
Dzięki inteligentnemu systemu do sprzedaży nomee w łatwy i szybki sposób rozliczysz oraz przydzielisz swoich kierowców pod dane zamówienia. Rozwiązanie to pozwoli ci mieć pełną kontrolę nad procesem dostaw.
Integracja z mapami Google pozwoli ci na szybkie wyszukanie adresu oraz na szczegółowe sprawdzenie, czy podany adres klienta znajduje się w określonej strefie dostaw twojego lokalu.
Więcej o tym jak usprawnić swój lokal podczas narodowej kwarantanny dowiesz się na www.nomee.pl.