Jak zoptymalizować Twój Food Truck na sezon letni? Kluczowe wskazówki dla właścicieli biznesów
Odkryj, jak zoptymalizować swój Food Truck na sezon letni, aby maksymalnie wykorzystać zwiększony ruch zewnętrzny. Dowiedz się więcej
Jak co roku do końca stycznia wszystkie podmioty posiadające koncesję na sprzedaż alkoholu muszą złożyć dokumenty rozliczające sprzedaż alkoholu z roku poprzedniego.
Niezłożenie tych dokumentów w odpowiednim terminie może słono kosztować bądź nawet doprowadzić do utraty koncesji na 3 lata. Z tego powodu stworzyliśmy krótki i wnikliwy przewodnik, który mamy nadzieje pomoże wam i waszym lokalom w sprawach rozliczeniowych przed końcem 29 stycznia.
Oświadczenie złożysz w odpowiednim urzędzie miasta lub gminy, na którego terenie sprzedawany jest alkohol.
Dokument pobierzesz pod tym linkiem
- Termin składania dokumentów rozliczających koncesję alkoholową to 31 stycznia. Ważne jest, aby przed tą datą uiścić opłatę!
- Opłatę można rozłożyć na 3 równe raty i dokonywać wpłat w terminach nieprzekraczających 31.01, 31.05 oraz 30.09.
- Złożenie dokumentów w lutym skutkować będzie podniesieniem opłaty o 30%.
- Niezłożenie dokumentów w terminie styczniowym bądź lutowym będzie skutkować utratą koncesji na co najmniej 6 miesięcy!
Aby prawidłowo obliczyć koncesję, należy pobrać raporty z systemu POS lub kasy fiskalnej za sprzedaż alkoholu w roku poprzedzającym.
Koncesja wymaga od nas zsumowania 3 kategorii. Muszą to być wartości brutto:
1. Wszystkie piwa i alkohole do 4,5% alkoholu
2. Alkohole od 4,5% do 18%
3. Alkohole powyżej 18%
Należy pamiętać, że wartości muszą być rzetelne - bez zaokrąglania groszy.
525 zł – jeśli wartość sprzedaży piwa i napojów o zawartości do 4,5% alkoholu nie przekroczyła w ubiegłym roku 37 500 zł
525 zł – jeśli wartość sprzedaży napojów o zawartości od 4,5 do 18% alkoholu (z wyjątkiem piwa) nie przekroczyła w ubiegłym roku 37 500 zł
2100 zł – jeśli wartość sprzedaży napojów o zawartości powyżej 18% alkoholu nie przekroczyła w ubiegłym roku 77 000 zł
lub
1,4% ogólnej wartości sprzedaży piwa i napojów o zawartości do 4,5% alkoholu – jeśli wartość ich sprzedaży przekroczyła w ubiegłym roku kwotę rzędu 37 500 zł
1,4% ogólnej wartości sprzedaży napojów o zawartości od 4,5% do 18% alkoholu (z wyjątkiem piwa) – jeśli wartość ich sprzedaży przekroczyła w ubiegłym roku kwotę rzędu 37 500 zł
2,7% ogólnej wartości sprzedaży piwa i napojów o zawartości powyżej 18% alkoholu – jeśli wartość ich sprzedaży przekroczyła w ubiegłym roku kwotę rzędu 77 000 zł
Problem pojawia się przy sprzedaży drinków, gdzie mieszamy alkohole. W takim wypadku powinniśmy policzyć każdą składową zawartą w drinku; np. w drinku "Cuba Libre" za 20zł - alkohol jest wart ok. 15zł, jest to także alkohol przekraczający 18%, zatem od tej wartości należy obliczyć koncesję.
Drugą opcją jest obliczenie średniej wartości procentowej alkoholu w drinku, niemniej jednak należy pamiętać, że wszystko musi być dokładnie udokumentowane co do poprawności i zasadności obliczania.
Dokumenty wystarczy złożyć do urzędu za darmo. Jeżeli zaś czynność tą wykonuje pełnomocnik, koszt procesu będzie kosztował około 17zł.
Składania dokumentów jest zależne od długości kolejki.
Pamiętaj, aby wpisać rzetelne dane. W lutym przeprowadzane są wyrywkowe kontrole, które są prowadzone w większości w bardzo dokładny sposób. Sprawdzane są wtedy raporty z systemu POS, faktury zakupowe alkoholi itd.
Wszystkim klientom oferujemy darmowe doradztwo co do liczenia koncesji.
W przypadku pytań prosimy o kontakt pod adresem kontakt@nomee.pl
Pod tym linkiem pobierzesz wszystkie potrzebne dokumenty do złożenia i obliczenia koncesji.
Źródło: Biznes.gov.pl
Odkryj, jak zoptymalizować swój Food Truck na sezon letni, aby maksymalnie wykorzystać zwiększony ruch zewnętrzny. Dowiedz się więcej
Gastro POS to system Point of Sale (POS) stosowany w restauracjach, barach, kawiarniach i innych rodzajach gastronomii. System taki jest zwykle komputerowym programem, który ułatwia zarządzanie finansami i operacjami w obiekcie gastronomicznym.
Tylko do 31 maja wszyscy pracodawcy mają czas na podpisanie stosownego oświadczenia o zapoznaniu się z zasadami sposobu prowadzenia ewidencji sprzedaży i wystawianiu paragonów ze wszystkimi pracownikami, którzy mają dostęp do urządzeń fiskalnych. Obierz darmowy wzór i przygotuj się na zmiany.
Zobacz jaką stawkę VAT wybrać przy sprzedaży produktów w gastronomii
W dzisiejszych czasach płatności bezgotówkowe stały się standardem, a coraz więcej osób rezygnuje z korzystania z gotówki na rzecz kart płatniczych. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na wygodę i bezpieczeństwo.
Ministerstwo rozwoju opublikowało 13 maja 2020 wytyczne dotyczące zabezpieczenie lokali przed epidemią
Już od 1 lipca będzie obowiązywała nowa matryca stawek VAT, zmienią się stawki VAT.
Detale odgrywają ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu Twojej restauracji. Jednym z nich jest odpowiednie przygotowanie się do płatności. 1 maja 2019 weszła w życie ustawa dotycząca kas fiskalnych online.
Już od 1 stycznia 2020 roku podmioty które chcą wystawić fakturę do paragonu muszą za wczasu umieścić NIP nabywcy na pargonie
Pozycjonowanie restauracji w mediach społecznościowych to klucz do sukcesu w dzisiejszej erze cyfrowej. Tworzenie atrakcyjnych treści na social media pozwala zyskać nowych klientów i wzmocnić swoją obecność w sieci.