prawo
Jakie stawki VAT na produkty w gastronomii

Jednym z ważniejszych podatków w naszym kraju jest VAT, czyli podatek od towarów i usług. Ten rodzaj daniny na rzecz państwa pojawił się w 1993 roku i główna stawka wynosi 23%.

Jednakże na różne usługi ustawodawca przewidział obniżone stawki VAT, np. prasa - soki świeżo wyciskane.

Zastanawialiście się, jakie stawki VAT obowiązują w gastronomii?

To jest ważne zagadnienie. Brak wiedzy na ten temat, może Was sporo kosztować. By Wam pomóc, nomee przygotowało krótki poradnik o stawkach VAT w gastronomii.

Jakie stawki VAT mają poszczególne produkty w gastronomii

8% - Gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% / główna stawka VAT w branży gastronomicznej

ex 10.85.1, załącznik 10 do Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług

23% - wszystkie alkohole, słodkie napoje, woda, kawa, herbata, napoje bezalkoholowe, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, kawy i herbaty, napoje bezalkoholowe gazowane, napoje bezalkoholowe, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%

5% - np. soki z owoców i warzyw, pieczywo, niektóre naturalne napoje bezalkoholowe

Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług, Dz.U. 2004 nr 54 poz. 535 + rozporządzenia mistra finansów

Omówienie stawek VAT na portalu Ministerstwa Finansów:

https://www.podatki.gov.pl/vat/stawki-podatkowe/#kotwica5

Uwaga: artykuł ma charakter pogladowy. Zawsze można zadzwonić na Krajową Informację Podatkową. Nomee nie bierze odpowiedzialności za wykorzystanie informacji zawartych w artykule.
#stawki vat #stawki vat na produkty #gastronomia #prawo w gastronomii

Opublikuj ten wpis


Zapisz się do newslettera i otrzymuj przypomnienia o najciekawszych artykułach!