prawo
Jakie stawki VAT na produkty w gastronomii

Jednym z ważniejszych podatków w naszym kraju jest VAT, czyli podatek od towarów i usług. Ten rodzaj daniny na rzecz państwa pojawił się w 1993 roku i główna stawka wynosi 23%.

Jednakże na różne usługi ustawodawca przewidział obniżone stawki VAT, np. prasa - soki świeżo wyciskane.

Zastanawialiście się, jakie stawki VAT obowiązują w gastronomii?

To jest ważne zagadnienie. Brak wiedzy na ten temat, może Was sporo kosztować. By Wam pomóc, nomee przygotowało krótki poradnik o stawkach VAT w gastronomii.

Jakie stawki VAT mają poszczególne produkty w gastronomii

8% - Gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% / główna stawka VAT w branży gastronomicznej

ex 10.85.1, załącznik 10 do Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług

23% - wszystkie alkohole, słodkie napoje, woda, kawa, herbata, napoje bezalkoholowe, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, kawy i herbaty, napoje bezalkoholowe gazowane, napoje bezalkoholowe, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%

5% - np. soki z owoców i warzyw, pieczywo, niektóre naturalne napoje bezalkoholowe

Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług, Dz.U. 2004 nr 54 poz. 535 + rozporządzenia mistra finansów

Omówienie stawek VAT na portalu Ministerstwa Finansów:

https://www.podatki.gov.pl/vat/stawki-podatkowe/#kotwica5

Uwaga: artykuł ma charakter pogladowy. Zawsze można zadzwonić na Krajową Informację Podatkową. Nomee nie bierze odpowiedzialności za wykorzystanie informacji zawartych w artykule.
#prawo

Opublikuj ten wpis


Przeczytaj również:
prawo
Rozliczenie koncesji - wszystko co musisz wiedzieć
Przecztaj i dowiedz się jak poprawnie rozliczyć koncesję oraz pobierz wszystkie potrzebne pliki
Czytaj cały artykuł...
prawo
Nowa tarcza antykryzysowa. Na jakie wsparcie rządowe mogą liczyć restauratorzy?
Czytaj cały artykuł...
prawo
Nie będzie kolejnego odroczenia - restauracje i hotele zmuszone do wymiany kas fiskalnych na online
Czytaj cały artykuł...
prawo
Nowe obostrzenia w czerwonych i żółtych strefach od 10 października!
Czytaj cały artykuł...
prawo
NIP nabywcy na paragonie od 1 stycznia 2020
Już od 1 stycznia 2020 roku podmioty które chcą wystawić fakturę do paragonu muszą za wczasu umieścić NIP nabywcy na pargonie
Czytaj cały artykuł...
prawo
Cała Polska w czerwonej strefie! Przygotuj swój lokal z Nomee do zamówień online.
Czytaj cały artykuł...
prawo
Czy Twoja restauracja jest gotowa na kasy fiskalne online?
Detale odgrywają ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu Twojej restauracji. Jednym z nich jest odpowiednie przygotowanie się do płatności. 1 maja 2019 weszła w życie ustawa dotycząca kas fiskalnych online.
Czytaj cały artykuł...
prawo
Wytyczne dla gastronomii od 18 maja - koronawirus
Ministerstwo rozwoju opublikowało 13 maja 2020 wytyczne dotyczące zabezpieczenie lokali przed epidemią
Czytaj cały artykuł...
prawo
Oświadczenia o zapoznaniu się z zasadami sposobu prowadzenia ewidencji sprzedaży [darmowy wzór]
Tylko do 31 maja wszyscy pracodawcy mają czas na podpisanie stosownego oświadczenia o zapoznaniu się z zasadami sposobu prowadzenia ewidencji sprzedaży i wystawianiu paragonów ze wszystkimi pracownikami, którzy mają dostęp do urządzeń fiskalnych. Obierz darmowy wzór i przygotuj się na zmiany.
Czytaj cały artykuł...
prawo
Zmiana stawek VAT od 1 lipca 2020[SKRÓT INFORMACJI DLA GASTRONOMII]
Już od 1 lipca będzie obowiązywała nowa matryca stawek VAT, zmienią się stawki VAT.
Czytaj cały artykuł...

Zapisz się do newslettera i otrzymuj przypomnienia o najciekawszych artykułach!