
NIP nabywcy na paragonie od 1 stycznia 2020
Już od 1 stycznia 2020 roku podmioty które chcą wystawić fakturę do paragonu muszą za wczasu umieścić NIP nabywcy na pargonie
Jednym z ważniejszych podatków w naszym kraju jest VAT, czyli podatek od towarów i usług. Ten rodzaj daniny na rzecz państwa pojawił się w 1993 roku i główna stawka wynosi 23%.
Jednakże na różne usługi ustawodawca przewidział obniżone stawki VAT, np. prasa - soki świeżo wyciskane.
Zastanawialiście się, jakie stawki VAT obowiązują w gastronomii?
To jest ważne zagadnienie. Brak wiedzy na ten temat, może Was sporo kosztować. By Wam pomóc, nomee przygotowało krótki poradnik o stawkach VAT w gastronomii.
8% - Gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% / główna stawka VAT w branży gastronomicznej
ex 10.85.1, załącznik 10 do Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług
23% - wszystkie alkohole, słodkie napoje, woda, kawa, herbata, napoje bezalkoholowe, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, kawy i herbaty, napoje bezalkoholowe gazowane, napoje bezalkoholowe, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%
5% - np. soki z owoców i warzyw, pieczywo, niektóre naturalne napoje bezalkoholowe
Podstawa prawna:
Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług, Dz.U. 2004 nr 54 poz. 535 + rozporządzenia mistra finansów
Omówienie stawek VAT na portalu Ministerstwa Finansów:
https://www.podatki.gov.pl/vat/stawki-podatkowe/#kotwica5
Już od 1 stycznia 2020 roku podmioty które chcą wystawić fakturę do paragonu muszą za wczasu umieścić NIP nabywcy na pargonie
Przeczytaj i dowiedz się jak poprawnie rozliczyć koncesję oraz pobierz wszystkie potrzebne pliki, które ułatwią twoje zadanie.
Już od 1 lipca będzie obowiązywała nowa matryca stawek VAT, zmienią się stawki VAT.
Detale odgrywają ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu Twojej restauracji. Jednym z nich jest odpowiednie przygotowanie się do płatności. 1 maja 2019 weszła w życie ustawa dotycząca kas fiskalnych online.
Pozycjonowanie restauracji w mediach społecznościowych to klucz do sukcesu w dzisiejszej erze cyfrowej. Tworzenie atrakcyjnych treści na social media pozwala zyskać nowych klientów i wzmocnić swoją obecność w sieci.
Gastro POS to system Point of Sale (POS) stosowany w restauracjach, barach, kawiarniach i innych rodzajach gastronomii. System taki jest zwykle komputerowym programem, który ułatwia zarządzanie finansami i operacjami w obiekcie gastronomicznym.
Tylko do 31 maja wszyscy pracodawcy mają czas na podpisanie stosownego oświadczenia o zapoznaniu się z zasadami sposobu prowadzenia ewidencji sprzedaży i wystawianiu paragonów ze wszystkimi pracownikami, którzy mają dostęp do urządzeń fiskalnych. Obierz darmowy wzór i przygotuj się na zmiany.
Ministerstwo rozwoju opublikowało 13 maja 2020 wytyczne dotyczące zabezpieczenie lokali przed epidemią
W dzisiejszych czasach płatności bezgotówkowe stały się standardem, a coraz więcej osób rezygnuje z korzystania z gotówki na rzecz kart płatniczych. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na wygodę i bezpieczeństwo.
Odkryj, jak zoptymalizować swój Food Truck na sezon letni, aby maksymalnie wykorzystać zwiększony ruch zewnętrzny. Dowiedz się więcej