
Ogródki restauracyjne - wielkie otwarcie na Majówkę?
Ciekawostki
9 kwietnia 2021 10:55
Do wyczekiwanej Majówki jeszcze niecały miesiąc i zapewne niejeden z nas powoli szykuje plany na ten wielbiony okres zwieńczenia sezonu wiosennego. Wraz z pogodą, która powoli zaczyna się osłoneczniać, przesiadywanie w domu staje się coraz większym utrapieniem i bolączką sympatyków spędzania czasu na świeżym powietrzu oraz pochłanianiu się potrawom w ogródkach restauracyjnych. Z tego powodu dużo właścicieli gastronomicznych zaczęła z optymizmem myśleć o możliwości otwarcia własnego lokalu na dworze już wkrótce.
Czy poluzowanie obostrzeń przez rząd jest realne przed końcem kwietnia? Czy sytuacja epidemiczna w Polsce uległa poprawie?
Obecne obostrzenia
Wszystkie dotychczas obowiązujące obostrzenia zostały przedłużone do 18 kwietnia z wyjątkiem:
-
sklepów spożywczych
-
aptek
-
drogerii
-
księgarni
-
salonów prasowych
-
przedsiębiorstw sprzedających energię elektryczną, gaz lub ciepło
Restrykcje gastronomiczne nadal pozwalają lokalom jedynie do prowadzenia sprzedaży na wynos bądź z dostawami online.
Jeżeli chcesz założyć swój własny wirtualny sklep do zamówień online, naciśnij poniżej.
Gastronomia Online - Jak założyć swój własny sklep internetowy?
Warunek otwarcia ogródków na Majówkę
Istnieje parę scenariuszy odmrażania gospodarki na zbliżające się tygodnie, z czego jeden z nich zakłada ponowne otworzenie przestrzeni ogródkowej w restauracjach na okres majówkowy. Istnieje zaś jeden warunek, którego spełnienie jest wręcz esencjonalne do ziszczenia się tej narracji - ogólna poprawa sytuacji pandemicznej w kraju pod koniec kwietnia. Zatem możemy się spodziewać wstrzymania decyzji w tej sprawie przynajmniej na okres kolejnych dwóch tygodni.
Sytuację związaną z ponownym otwarciem ogródków skomentował także rzecznik rządu Piotr Müller dla Polsat News:
"Liczę, że końcówka kwietnia przyniesie nieco lepsze informacje, to znaczy, iż przynajmniej częściowo będzie można przywrócić funkcjonowanie niektórych usług, być może podjąć decyzje dotyczące kwestii usług na powietrzu. To wszystko zależy od tego, jak daleko będzie posunięty program szczepień i jak będzie wyglądała sytuacja, jeżeli chodzi o obłożenie łóżek w szpitalach i respiratorów".
Statystyki
Na chwilę obecną ciężko jest stwierdzić czy pandemia powoli ustaje, a trzecia fala koronawirusa zaczyna coraz to bardziej słabnąć. Dzienne statystyki ewidentnie wskazują spadek zarażeń na przestrzeni ostatnich trzech tygodni, aczkolwiek nie jeden raz mieliśmy do czynienia z efektem "paraboli", w której sytuacja chwilowo wyglądała obiecująca, a nie tak później powtórnie się pogarszała. Nie mniej jednak tak prezentuje się tabela przypadków zakażenia Covid-19 od początku roku 2021.
Wraz ze spadkiem dziennych przypadków zakażenia koronawirusem, liczba szczepionych coraz bardziej wzrasta, odkąd program został wdrożony 27 grudnia 2020. Od tego czasu w Polsce udało się przeprowadzić 6 999 652 szczepień, co zwiastuje optymistyczną sytuację krajową na zbliżające się miesiące, a co najważniejsze możliwe poluzowania na okres majówkowy czy nawet wakacyjny.
Kolejną ważną statystyką jest bilans obłożenia łóżek w szpitalach i respiratorów, której spadek będzie rokował większe prawdopodobieństwo odmrażania gospodarki. W tym przypadku liczby stale rosną, co na pierwszy rzut oka może niepokoić. Nie mniej jednak dostępnych jest nadal 10,5 tys. łóżek, czyli 23,9 % oraz 930 respiratorów, czyli 21,9 %.
Luzowanie obostrzeń na Majówkę?
Niedługo mija pół roku, odkąd restauracje mogły gościć w swoich progach klientów. Z tego powodu poluzowanie obostrzeń, szczególnie dla branży gastronomicznej, będzie miodem dla uszu wielu restauratorów. Co więcej, prognoza pogody na kolejne tygodnie wygląda bardzo obiecująco, czyli powoli możemy przygotowywać się na oficjalne powitanie długo wyczekiwanych słonecznych dni. Ładna pogoda idzie w parze z dobrym jedzeniem, a to może oznaczać tylko jedno - przesiadywanie w ogródkach restauracyjnych. Czy realne jest zatem ponowne otwarcie przestrzeni zewnętrznej w gastronomii? Na chwilę obecną ciężko oszacować czy sytuacja ulegnie drastycznemu poprawieniu. Nie mniej jednak myślimy pozytywnie o następnym jutrze i mamy nadzieję, że już niebawem będziemy mieli okazję rozkoszować się przysmakami różnych kuchni świata w akompaniamencie słonecznej pogody oraz zewnętrznemu wystrojowi restauracji.


Korzyści z systemów Point-of-Sale opartych na chmurze dla firm wielolokalizacyjnych
W dzisiejszych czasach wiele firm gastronomicznych ma wiele lokalizacji i sieci restauracji, co zwiększa ich zasięg i potencjał biznesowy. Zarządzanie taką siecią może być jednak skomplikowane i czasochłonne, dlatego coraz więcej firm decyduje się na korzystanie z systemów Point-of-Sale opartych na chmurze.

Rola programów lojalnościowych w utrzymaniu klienta z Nomee POS.
W dzisiejszych czasach, w świecie nieustannej konkurencji, zdobycie nowych klientów to jedno, ale zatrzymanie ich na dłużej, to już zupełnie inna sprawa. Dlatego wiele firm zaczyna zwracać uwagę na programy lojalnościowe, które pomagają w utrzymaniu dotychczasowych klientów i budowaniu ich lojalności.

Catering Dietetyczny w Polsce - Na czym polega fenomen?
W naszym najnowszym wpisie wyjaśniamy trend zamawiania cateringów dietetycznych w Polsce.

Jak otworzyć food truck w trakcie pandemii?
W naszym najnowszym wpisie odpowiadamy na najczęstsze pytania zadawane przed otworzeniem food trucku w Polsce.

Znaczenie personalizacji i integracji w systemach Point-of-Sale
W dzisiejszych czasach klienci wymagają coraz więcej od swojego doświadczenia zakupowego, a jednym ze sposobów na zaspokojenie tych potrzeb jest personalizacja. Dlatego też, personalizacja i integracja to kluczowe elementy skutecznego systemu sprzedażowego Point-of-Sale (POS).

Czy warto postawić na system POS w gastronomii? 10 największych zalet
Czy warto postawić na system POS w gastronomii? W naszym najnowszym artykule mówimy o korzyściach płynących z używania systemów POS w branży gastronomicznej.

Gastronomia: Kasa fiskalna online czy system POS?
Kasa fiskalna online czy system POS? W naszym najnowszym wpisie porównujemy oba urządzenia i wskazujemy, które sprawdzi się najlepiej w lokalu gastronomicznym.



Zaspokajanie różnorodnych potrzeb dietetycznych klientów: Jak wzbogacić menu Twojej restauracji o zdrowe i lekkie opcje
Szukasz sposobu, aby przyciągnąć więcej klientów do swojej restauracji? Zastanów się nad wprowadzeniem zdrowych, lekkich opcji do menu. Dowiedz się więcej o dania niskokalorycznych, bogatych w białko, bez glutenu i laktozy, które mogą przyciągnąć nową grupę klientów