Jak stworzyć pozytywny wizerunek twojej restauracji w sieci? [darmowy kalendarz Social Media do pobrania]
W naszym najnowszym wpisie przybliżamy państwu sposoby oraz porady na stworzenie pozytywnego wizerunku w internecie.
140 - dokładnie tyle dni minęło, odkąd ostatni raz lokale gościły klientów w swoich zacnych czterech kątach. Nie mniej jednak istnieje światełko w tunelu dla branży gastronomicznej. Mowa o możliwości zniesienia lockdownu i poluzowaniu restrykcji po tegorocznych świętach wielkanocnych.
Według ostatniej wypowiedzi Adama Niedzielskiego w programie “Tłit”:
- Jeżeli na przełomie marca i kwietnia będziemy mieli za sobą apogeum trzeciej fali, to będziemy przywracali wszystkie działalności; święta wielkanocne będą takie jak rok temu, ale być może po nich będziemy podejmowali odważniejsze decyzje luzujące obostrzenia - oznajmił.
Ponowne otwarcie lokalu gastronomicznego może być stresujące, ze względu na różne wymogi rządowe oraz kwestie biznesowe, na które wręcz trzeba zwrócić uwagę. Czy twoja restauracja jest gotowa na ponowne goszczenie klientów? Jak efektywnie przyciągnąć klientelę po lockdownie? Jaki jest twój plan działań na zbliżające się miesiące?
Z myślą o naszych czytelnikach, stworzyliśmy krótki poradnik stworzony przez zespół Nomee, który posłuży jako pomoc w ponownym prowadzeniu stacjonarnej działalności gastronomicznej.
Informuj na bieżąco swoich konsumentów o nowościach oraz wzmiankach ze świata twojej kuchni. W tym pomogą ci Social Media, których czynne prowadzenie jest wręcz obowiązkiem w dzisiejszych czasach. Twoi zwolennicy oraz sympatycy będą oczekiwać od ciebie czynnej i sumiennej interakcji online, dzięki której nie zapomną szybko o tobie i twoim gastro.
*Do zarządzania Social Mediami będzie ci potrzebny specjalny Kalendarz, który pomoże ci zaplanować content na zbliżające się tygodnie czy miesiące.
Ważnym aspektem jest także analiza swojej konkurencji. Usiądź i zastanów się, jakie są twoje silne i słaby strony oraz czym możesz się wyróżnić od lokali o podobnej kuchni bądź podobnej klienteli. Znając już odpowiedź oraz wstępny zarys kampanii, zaplanuj swoją strategię na Kalendarzu Social Media. W tym wypadku organiczne pozycjonowanie twoich treści może być niewystarczające, dlatego zalecanym sposobem byłaby płatna reklama na Social Mediach. Przed jej realizacją rozrysuj stereotypowy profil twojego konsumenta, co pomoże ci w stworzeniu skierowanych reklam pod tę publikę.
*Pamiętaj, twoim zadaniem jest pokazanie walorów twojej kuchni, lokalizacji oraz lokalu samego w sobie. Mając to na uwadze, wytłumacz i pokaż w atrakcyjny sposób, co wyróżnia twoją restaurację oraz dlaczego konsumenci mają ją odwiedzić.
Jednym z pierwszych kroków do ponownego otwarcia lokalu gastronomicznego jest aranżacja przestrzeni wewnętrznej oraz zewnętrznej. Zatem odpowiedzenie na poniższe pytania pomoże ci w wizualizacji twojego stanowiska pracy na przyszłe otwarcie lokalu.
- Ile klientów maksymalnie mogę pomieścić w moim lokalu?
Ważnym jest zmierzenie swojej przestrzeni wewnętrznej oraz zewnętrznej oraz oszacowanie ilu gości możesz bezpiecznie pomieścić z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia.
- W jaki sposób planuje zaaranżować stoliki i krzesła?
Po odpowiedzeniu na pierwsze pytanie możesz zabrać się za rozrysowanie oraz aranżację swojej przestrzeni jadalnej z zachowaniem wymaganej odległości między konsumentami.
- Ilu pracowników obsługi muszę zatrudnić?
Pamiętaj, że konsumenci gastronomiczni stęsknili się za przesiadywaniem oraz spędzaniem czasu ze swoimi znajomymi bądź rodziną w knajpach i lokalach. Mając to na uwadze, oszacuj, ilu pracowników realistycznie będziesz potrzebował do stworzenia skutecznej i pozytywnej obsługi klienta.
- Który z podanych rozwiązań wybrać: System do sprzedaży POS czy Kasa Fiskalna?
Wybierz urządzenie najbardziej odpowiadające twojemu biznesowi. Nie zapominaj zaś, że wybierając kasę fiskalną, tracisz na dodatkowych usprawnieniach, jakie gwarantuje system POS.
Więcej o funkcjach, jakie oferuje inteligentny system do sprzedaży Nomee, tutaj.
Stacjonarne otwarcie lokalu gastronomicznego wiąże się także z przestrzeganiem zasad pandemicznych. Spróbuj stworzyć przestrzeń, w której w jasny i klarowny sposób poinformujesz o zastrzeżeniach oraz wymaganiach w twojej restauracji. Pamiętaj także o oddzielaniu przestrzeni jadalnej między sobą za pomocą przezroczystych ekranów ochronnych, a także zamontowaniu płynów dezynfekujących. Ostatecznie, zastąp klasyczne suszarki do rąk papierowymi ręcznikami w toalecie.
Pamiętaj także, aby przed ponownym otwarciem lokalu gastronomicznego przeszkolić także jej obsługę pod kątem zaleceń dot. pandemii koronawirusa, ale także wymogów sanepidu.
*Miej na uwadze, że twoja obsługa także zostanie poddana ocenie przy ewentualnej kontroli sanepidu.
Ostatnim i najważniejszym etapem jest finalne powitanie i ugoszczenie swoich klientów w lokalu. Mimo iż rozporządzenia w sprawie poluzowania obostrzeń gastronomicznych jeszcze nie zostały ogłoszone, myślimy pozytywnie o jutrze.
Jeżeli masz jakiekolwiek pytania odnośnie wyboru właściwego rozwiązania sprzedażowego POS w twoim lokalu gastronomicznym, zostaw numer na stronie na www.nomee.pl, a nasz przedstawiciel się z tobą szybko skontaktuje.
W naszym najnowszym wpisie przybliżamy państwu sposoby oraz porady na stworzenie pozytywnego wizerunku w internecie.
W dzisiejszych czasach, gdy rynek jest coraz bardziej konkurencyjny, ważne jest, aby jako przedsiębiorca wiedzieć, jak usprawnić swoje procesy biznesowe. Jednym z narzędzi, które może Ci w tym pomóc, jest system POS. Ale co to właściwie jest?
Dane są niezwykle ważne dla każdej firmy, zwłaszcza dla przedsiębiorców prowadzących restauracje lub bary. Jednym z najważniejszych narzędzi, które pomagają w analizie danych, jest system POS.
W świecie biznesu zmiany to chleb powszedni, a przepisy dotyczące kas fiskalnych nie są tu wyjątkiem. Właściciele lokali gastronomicznych często zmagają się z dostosowywaniem swojej działalności do nowych wymogów.
System POS dla gastronomii to jeden z najważniejszych elementów, z którym trzeba się zapoznać, aby utrzymać wydajną i efektywną działalność gastronomiczną.
Pandemia COVID-19 wpłynęła na wszystkie aspekty życia, a branża gastronomiczna nie jest wyjątkiem. Wiele restauracji, kawiarni i barów musiało się przystosować do nowych wyzwań, takich jak ograniczenia, zamknięcia czy zmiana preferencji konsumentów.