Powiedz nam trochę o sobie

Wypełnij poniższy formularz.

Restaurant Week - wiosenny rozkwit kulinarny

2 kwietnia 2022 20:48

Image Description

Festiwal trwa od 23 marca do 15 kwietnia. Do popisowych trzydaniowych dań festiwalowych dołączony jest również koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water. To istna uczta smaków w atrakcyjnej cenie. Aby restauracja mogła wziąć udział w festiwalu, musi używać produktów wysokiej jakości, przedstawić menu na odpowiednim poziomie i posiadać obsługę kelnerską. Co najważniejsze – celem udziału powinno być zainteresowanie gości daną restauracją i przybliżeniem ich do niepowtarzalnych doznań kulinarnych. Restauracje mogą przekonać do siebie nowych gości, jak i zaskoczyć stałych bywalców.

Najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce

Restaurant Week cieszy się popularnością od 2014 roku. Gości przyciąga atrakcyjna cena, ciekawe dania i możliwość spędzenia czasu z wybranymi osobami. Można oczywiście wybrać się samemu na odkrywanie nietypowych smaków, jednak Restaurant Week najlepiej odwiedzać z bliskimi! Wszystkie restauracje są zobligowane do stworzenia dwóch menu – jednego mięsnego, a drugiego wege/rybnego. W ten sposób możemy spróbować sześciu unikatowych dań, jeżeli wybierzemy się z drugą osobą.

Gdzie odbywa się Restaurant Week? 

Wiosna w rozkwicie, a Restaurant Week jeszcze trwa. Akcja trwa w 30 miastach w Polsce, między innymi w Warszawie, Warmii i Mazurach, Krakowie, Częstochowie, Białymstoku, Częstochowie, Wrocławiu, Łodzi, Silesii, Poznaniu, Radomiu, Rzeszowie, Szczecinie i na Lubelszczyźnie. Przedstawimy Wam kilka ciekawych propozycji, które przyciągnęły naszą uwagę:

Warszawa

Bursztynowa Bistro

Menu A

Przystawka: Bursztynowa brioche z pesto bazyliowo - pistacjowym i włoskim serem Straciatella

Danie główne: Makaron tagliatelle z czarną truflą i orzechami laskowymi serwowany z kręgu sera Bursztyn

Deser: Bursztynowy mus "rafaello" z pieczonymi migdałami

Menu B

Przystawka: Szafirowe krewetki w paście z pieczonych papryk z pikantną salsą ananasową z mango i oliwą kolendrową

Danie główne: Filet z troci wędrownej na dzikim brokule z szafirowym sosem holenderskim i krokietem ziemniaczanym

Deser: Szafirowy sernik z mango i rokitnikiem

HOŻA Argentine Steakhouse

Menu A

Przystawka: Tatar z pieczonego buraka, emulsja szczypiorkowa, dynia z mango, ciasto filo.

Danie główne: Pieczony łosoś, gnocci z ricottą, brukselka w parmezanie, sos mango, wakame.

Deser: Mus pistacjowy, sorbet malina, kruszonka laskowa.

Menu B

Przystawka: Sałatka z carpaccio wołowego, parmezan, orzeszki pini, cebulki perłowe, ogórek "sweet-chilli", pomidory cherry, sos balsamiczny z granatem.

Danie główne: Plastry polędwicy, pierogi z czarną soczewiną i parmezanem, bób z serrano, mus z selera z białą czekoladą.

Deser: Mus pistacjowy, sorbet malina, kruszonka laskowa.

Wrocław

CK Restauracja

Menu A

Przystawka: Bogaty w zioła pasztet z zielonej soczewicy i tofu, podany na bieżniku z zielonego ogórka z kandyzowaną czerwoną cebulą i chipsem chlebowym (vegan)

Danie główne: Sezonowe warzywa korzeniowe, pieczone w kremie balsamicznym i aromatycznych ziołach z lekko pikantną nutą, skropione sosem malinowym, podane w towarzystwie grillowanej sałaty rzymskiej (vegan)

Deser: Puszyste ptasie mleczko z czarną porzeczką na biszkopcie czekoladowym (vegan)

Menu B

Przystawka: Pierożki z ciasta szpinakowo - pietruszkowego, nadziewane sandaczem, podane na sosie kurkowo - śmietanowym

Danie główne: Delikatna polędwiczka wieprzowa z aromatycznym sosem z dodatkiem czerwonego wina, serwowana na kołderce z białych warzyw korzeniowych

Deser: Ciasto miodowe przekładane delikatnym kremem śmietanowo - cytrynowym, podane z płatkami migdałów

Pochlebna

Menu A

Przystawka: Grzanka z twarożkiem Twarożek ze słonecznika / grzanka z chleba na zakwasie / marynowana marchewka / olej ziołowy

Danie główne: Stek z selera Stek z selera w ziołach / puree marchewka z chilli / zielona soczewica / świeży szpinak / chips z jarmużu

Deser: Deser Monoporcja – wiśnia i czekolada czekolada / orzechy / wiśnie / wegański krem pâtissière

Menu B

Przystawka: Pyra z gzikiem twarożek wegański z nerkowców/ puree ziemniaczane / marynowana cebula / olej ziołowy

Danie główne: Policzki wieprzowe policzki wieprzowe z krokietem ziemniaczanym, pieczone warzywa, sos własny

Deser: Deser Monoporcja – wiśnia i czekolada czekolada / orzechy / wiśnie / wegański krem pâtissière


#wydarzenie #restaurant #event #wiosna #restaurant week