Zmiana stawek VAT od 1 lipca 2020[SKRÓT INFORMACJI DLA GASTRONOMII]
prawo
26 czerwca 2020 17:24Planowana zmiana matrycy stawek VAT miała wejść w życie już 1 kwietnia 2020 roku. Z powodu epidemii koronawirusa został on przeniesiony na 1 lipca 2020 roku.
Od 1 lipca 2020 roku na będą obowiązywały inne stawki VAT na poszczególne produkty.
Zmiana stawek VAT będzie dotyczyła też wybranych produktów kupowanych i sprzedawanych w lokalach gastronomicznych.
Oto wybrane zmiany, które dotyczą produktów sprzedawanych w lokalach gastronomicznych:
-
homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru, jak również sprzedawane w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłki, których składnikiem są ww. produkty – z 5% i 8% do 23%,
-
Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów – do 5 procent, czyli zostaną objęte stawką jak wszystkie owoce (obecnie są opodatkowane 8-procentową stawką).
-
Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka zostaną objęte 5-procentową stawką (obecnie pieczywo i wyroby ciastkarskie są objęte trzema stawkami: 5, 8 i 23 procent w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości)
-
Lód – używany do celów spożywczych i celów chłodniczych – z 8% do 23%,
-
Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna będą opodatkowane stawką 5 procent (obecnie jest 8 procent).
Tak jak dotychczas 8% stawką opodatkowane będą usługi gastronomiczne - zarówno te świadczone na miejscu jak i na wynos oraz dostawie.
Katalog produktów wyłączonych spod zakresu stosowania obniżonej do wysokości 8% stawki VAT w gastronomii:
-
Napoje inne niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy o VAT albo w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie, w tym ich przygotowanie i podanie: m.in. kawa, herbata, napoje z ich wykorzystaniem, woda mineralna, napoje gazowane, alkohol.
-
Towary nieprzetworzone przez podatnika, inne niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy o VAT albo w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie.
-
Posiłki, których składnikiem są: homary i ośmiornice oraz inne towary objęte CN 0306-0308 (np. krewetki, małże czy ślimaki), kawior lub namiastki kawioru objęte CN 1604, przetwory z homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605.
Należy pamiętać, że zmieniając stawkę VAT w systemie POS bądź na kasie fiskalnej należy również zmienić jego nazwę. W przeciwnym wypadku dojdzie do blokady drukowania paragonu.
Wraz ze zmianą matrycy zostanie również wprowadzona instytucja WIS. WIS jest nową instytucją, która ułatwi podatnikom stosowanie przepisów dotyczących stawek podatku VAT oraz zapewni im w tym zakresie odpowiednią ochronę. Będzie można za opłatą 40zł skierować zapytanie do WIS o wysokość stawki VAT na wybrany produkt.
Dokładne informacje znajdziemy tutaj https://www.podatki.gov.pl/vat/abc-vat/matryca-stawek-vat/
Pod tym linkiem możemy również znaleźć dokładne klasyfikacje produktów - https://ext-isztar4.mf.gov.pl/taryfa_celna/Browser?lang=PL
Oświadczenia o zapoznaniu się z zasadami sposobu prowadzenia ewidencji sprzedaży [darmowy wzór]
Tylko do 31 maja wszyscy pracodawcy mają czas na podpisanie stosownego oświadczenia o zapoznaniu się z zasadami sposobu prowadzenia ewidencji sprzedaży i wystawianiu paragonów ze wszystkimi pracownikami, którzy mają dostęp do urządzeń fiskalnych. Obierz darmowy wzór i przygotuj się na zmiany.
Jakie stawki VAT na produkty w gastronomii
Zobacz jaką stawkę VAT wybrać przy sprzedaży produktów w gastronomii
Rozliczenie koncesji - wszystko co musisz wiedzieć
Przeczytaj i dowiedz się jak poprawnie rozliczyć koncesję oraz pobierz wszystkie potrzebne pliki, które ułatwią twoje zadanie.
Co to jest gastro POS?
Gastro POS to system Point of Sale (POS) stosowany w restauracjach, barach, kawiarniach i innych rodzajach gastronomii. System taki jest zwykle komputerowym programem, który ułatwia zarządzanie finansami i operacjami w obiekcie gastronomicznym.
Jak zoptymalizować Twój Food Truck na sezon letni? Kluczowe wskazówki dla właścicieli biznesów
Odkryj, jak zoptymalizować swój Food Truck na sezon letni, aby maksymalnie wykorzystać zwiększony ruch zewnętrzny. Dowiedz się więcej
Wytyczne dla gastronomii od 18 maja - koronawirus
Ministerstwo rozwoju opublikowało 13 maja 2020 wytyczne dotyczące zabezpieczenie lokali przed epidemią
Zalety płatności bezgotówkowych w barach i restauracjach.
W dzisiejszych czasach płatności bezgotówkowe stały się standardem, a coraz więcej osób rezygnuje z korzystania z gotówki na rzecz kart płatniczych. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na wygodę i bezpieczeństwo.
NIP nabywcy na paragonie od 1 stycznia 2020
Już od 1 stycznia 2020 roku podmioty które chcą wystawić fakturę do paragonu muszą za wczasu umieścić NIP nabywcy na pargonie
Pozycjonowanie restauracji w mediach społecznościowych: Klucz do sukcesu w erze cyfrowej
Pozycjonowanie restauracji w mediach społecznościowych to klucz do sukcesu w dzisiejszej erze cyfrowej. Tworzenie atrakcyjnych treści na social media pozwala zyskać nowych klientów i wzmocnić swoją obecność w sieci.
Czy Twoja restauracja jest gotowa na kasy fiskalne online?
Detale odgrywają ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu Twojej restauracji. Jednym z nich jest odpowiednie przygotowanie się do płatności. 1 maja 2019 weszła w życie ustawa dotycząca kas fiskalnych online.