Wytyczne dla gastronomii od 18 maja - koronawirus
Ministerstwo rozwoju opublikowało 13 maja 2020 wytyczne dotyczące zabezpieczenie lokali przed epidemią
Jeszcze nie tak dawno, bo od soboty, 3 października 2020 r. weszły w życie nowe obostrzenia ws. stref czerwonych i żółtych. Natomiast w związku z ostatnią nadmierną eskalacją zakażeń Covid-19 minister zdrowia Adam Niedzielski wraz z Komendantem Głównym Policji Jarosławem Szymczykiem zapowiedział nowe zasady podczas wtorkowej konferencji prasowej, które mają obowiązywać od soboty, 10 października.
⚠️ Od soboty (10.10) obowiązek zakrywania ust i nosa obowiązuje w całym kraju❗️😷
— Ministerstwo Zdrowia (@MZ_GOV_PL) October 10, 2020
Pamiętaj ➡️ zakrywaj usta i nos.https://t.co/GhwYmV6OWC#koronawirus pic.twitter.com/6kiTqCU7qP
W strefę czerwoną wchodzą powiaty: aleksandrowski, Grudziądz, janowski, łęczyński, włodawski, bełchatowski, wieluński, Piotrków Trybunalski, limanowski, myślenicki, nowotarski, suski, tatrzański, otwocki, szydłowski, oleski, dębicki, mielecki, białostocki, zambrowski, Suwałki, kartuski, kościerski, pucki, słupski, Sopot, kłobucki, kielecki, Kielce, bartoszycki, działdowski, iławski, ostródzki, krotoszyński, międzychodzki, rawicki, wolsztyński i Koszalin.
Największym zaskoczeniem było z pewnością oświadczenie premiera Mateusza Morawieckiego i ministra zdrowia Adama Niedzielskiego podczas czwartkowej konferencji prasowej o rozciągnięciu obostrzeń dot. żółtej strefy na całą Polskę.
Ministerstwo Zdrowia we współpracy z Komendą Głównej Policji wprowadziło nową politykę ws. eskalacji koronawirusa na terenie Polski. Obowiązuje "zero tolerancji dla nieprzestrzegania zasad dotyczących obostrzeń sanitarnych". Nieprzestrzeganie zasad może spotkać się surową karą ze strony służb.
Jedną najważniejszych zmian jest noszenie maseczek w miejscach publicznych zarówno w strefie czerwonej, jak i żółtej. Dodatkowo będzie obowiązywał oficjalny zakaz organizowania imprez przez lokale oraz udostępniania miejsc do tańczenia.
Wszelkie zgromadzenia będą dopuszczalne do 150 osób pod warunkiem zakrywania ust i nosa maseczką oraz utrzymywania co najmniej 1,5 m odległości.
Natomiast od 17 października imprezy okolicznościowe zostaną ograniczone do 75 osób w strefie żółtej, natomiast do 50 w strefie czerwonej.
Przemysł gastronomiczny bardzo ucierpi na nowych obostrzeniach. Wszystkie lokale gastronomiczne na terenie Polski mogą być otwarte od godziny 6:00 do 22:00 z wyjątkiem dostaw i zamówień na wynos. Ponadto, wedle najnowszych doniesień będzie obowiązywała zasada jednej osoby na cztery metry kwadratowe w strefie żółtej, jak i czerwonej. Zakrywanie ust i nosa maseczką obowiązuje bez zmian w obu strefach.
Na terenie całej Polski będzie dopuszczalne jedynie 25 proc. publiczności w kinach i teatrach. Nakaz zakrywania ust i nosa maseczką oraz zachowanie 1,5 m odległości między widzami będzie nadal obowiązywał.
Wszelkie organizowanie oraz uczestniczenie w wydarzeniach kulturalnych zostanie zakazane w strefie czerwonej, natomiast w żółtej będzie dopuszczalne do 25 proc. publiczności. Liczba uczestników w plenerze zaś będzie wynosić maksymalnie 100 z obowiązkiem utrzymywania 5-metrowej odległości.
W siłowniach znajdujących się w strefie czerwonej obowiązuje zasada jednej osoby na 10 metrów kwadratowych, natomiast w strefie żółtej jednej na siedem metrów kwadratowych.
Żadne nowe zmiany nie zostały wprowadzone w przypadku przemysły handlowego. Obowiązek zakrywania ust i nosa maseczką oraz noszenie rękawiczek lub dezynfekcja rąk przez klientów pozostaje bez zmian w całym kraju.
W Sobotę, 10 października możemy spodziewać się więcej informacji ws. nowych obostrzeń dot. strefy czerwonej i żółtej.
Więcej informacji znajdziecie tutaj:
Ministerstwo rozwoju opublikowało 13 maja 2020 wytyczne dotyczące zabezpieczenie lokali przed epidemią
Pozycjonowanie restauracji w mediach społecznościowych to klucz do sukcesu w dzisiejszej erze cyfrowej. Tworzenie atrakcyjnych treści na social media pozwala zyskać nowych klientów i wzmocnić swoją obecność w sieci.
Przeczytaj i dowiedz się jak poprawnie rozliczyć koncesję oraz pobierz wszystkie potrzebne pliki, które ułatwią twoje zadanie.
Już od 1 stycznia 2020 roku podmioty które chcą wystawić fakturę do paragonu muszą za wczasu umieścić NIP nabywcy na pargonie
Zobacz jaką stawkę VAT wybrać przy sprzedaży produktów w gastronomii
Odkryj, jak zoptymalizować swój Food Truck na sezon letni, aby maksymalnie wykorzystać zwiększony ruch zewnętrzny. Dowiedz się więcej
Gastro POS to system Point of Sale (POS) stosowany w restauracjach, barach, kawiarniach i innych rodzajach gastronomii. System taki jest zwykle komputerowym programem, który ułatwia zarządzanie finansami i operacjami w obiekcie gastronomicznym.
Detale odgrywają ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu Twojej restauracji. Jednym z nich jest odpowiednie przygotowanie się do płatności. 1 maja 2019 weszła w życie ustawa dotycząca kas fiskalnych online.
Już od 1 lipca będzie obowiązywała nowa matryca stawek VAT, zmienią się stawki VAT.
W dzisiejszych czasach płatności bezgotówkowe stały się standardem, a coraz więcej osób rezygnuje z korzystania z gotówki na rzecz kart płatniczych. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na wygodę i bezpieczeństwo.
Tylko do 31 maja wszyscy pracodawcy mają czas na podpisanie stosownego oświadczenia o zapoznaniu się z zasadami sposobu prowadzenia ewidencji sprzedaży i wystawianiu paragonów ze wszystkimi pracownikami, którzy mają dostęp do urządzeń fiskalnych. Obierz darmowy wzór i przygotuj się na zmiany.